Biografie

Autobiografie

Als wolken voorbij drijven, de zon het water laat schitteren, stilte hoorbaar is in de geluiden van de stad, gierzwaluwen door de lucht krijsen, een boom in de schemering zwijgt, een merel zingt, dan begint het in mij te borrelen. Als ik in mijn handen de handen van mijn moeder, mijn vader en mijn grootmoeder herken, dan begin ik te schrijven. Als ik mijn geliefde missen moet kan ik altijd nog zingen...

Ik hou van kronkelige fluisterpaadjes. In deze ‘vertraging’ ligt een wijdse ruimte vanwaaruit ik tot nieuwe creaties kom.

De stem verkent de binnenruimtes van mijn cellen totdat het waar is wat ik zing. Zingen maakt me vrijer dan ik ooit zou kunnen bedenken. Terwijl mijn handen steeds op zoek zijn naar nieuwe beelden en ritmes op de gitaar. Ze willen studeren tot er een nieuwe laag eelt op de vingertoppen verschijnt.

Luisterend publiek, werken in de studio en inspiratievolle repetities maken dat ik mezelf ontstijgen kan. Opperste concentratie en argeloosheid gaan hand in hand. Als je dat samen met je medemuzikanten kan doen, dan lijkt het alsof je samen vleugels krijgt. Muziek maken, een podium betreden en mensen daarmee raken, blijft voor mij, na al die jaren, nog steeds een vreugdevol mysterie.

En dan is het weer voorbij en ruim je je spullen op. De ruimte waarin het gebeurde, lijkt nog na te zinderen.

Verder hou ik van de natuur, alleen zijn, samen zijn met één of meer lieve mensen, koken, tuinieren, de was ophangen, wandelen, zwemmen, varen, schrijven, tekenen en lezen. En niet van stadjes pikken, televisie kijken en dan soms toch weer denken dat tijd en haast bestaat.

Biografie

Opleiding: Tehatex, HBO tekenen en schilderen. (1983-1985)

Zangpedagoog: Edward Hoepelman (1985-1993)

Inspiratiebronnen: de liederen en de gitaarmuziek van Atahualpa Yupanqui, Astor Piazzolla, Gardel en andere grootheden uit de Argentijnse muziek, Cubaanse muziek, klassieke muziek, Jazzmusici live, Ramses Shaffy, Jaques Brel, Joni Mitchell, Burt Bacherach, Kate Bush en vele vele andere musici. Gedichten en liedteksten van Borges, Garcia Lorca, Slauerhof, Horacio Ferrer, Rob Crispijn, Herman Coenen en anderen.

La Flor Azul (1989-2003)
Zangeres, gitarist en artistiek leidster van kwintet La Flor Azul.
Eigen Spaanstalig werk genïspireerd op Argentijnse muziek. Hoogtepunten: theatertours: Tango o Tango, Nacht van de Hartstocht en ‘Ballena de mi Corazón’ rondom gelijknamige CD. Samen met Marlon van Mook: contrabas, Harald Heijnen: gitaar, Fried Manders: accordeon en Frans Grapperhaus: cello.

Flor de Amor (2000-heden)
Zangeres, gitarist van duo en kwartet Flor de Amor. Cubaanse en Argentijnse muziek samen met Marlon van Mook: contrabas, zang, Marjolein Kempen: fluit, zang, percussie, Fried Manders: accordeon, mandola. Hoogtepunten: de spetterende afsluiting van de vele seizoenen ‘Nacht van de Passie’ van Effacta Productions. Voor meer informatie of het bestellen van de CD ‘la Parada’, zie www.flordeamor.nl

Trio Nuevo (2005-2011)
Vaste gastzangeres in ‘Jazz meets Tango’ o.l.v. Dick de Graaf: saxofoon, Hans Sparla: accordeon, Michael Gustorf: viool. Hoogtepunten: Concertgebouw kleine zaal A’dam, Bimhuis, North Sea, tour Duitsland en Zwitserland, theatertour via Jazz Impuls met Harry Emmery als gast-contrabassist.
CD ‘Jazz meets Tango’ te bestellen op www.dickdegraaf.com

Closeact (1995-2011)
Zangeres van het straattheatergezelschap Closeact. Hoogtepunten: zingen vanaf hoge punten zoals torenspitsen, kraanwagens en luchtballonnen op festivals overal ter wereld. www.closeact.com

Hartkamers (2006-2007)
Eerste serie Nederlandstalige liederen van eigen hand (zang, gitaar), gecombineerd met kinetische kunstwerken van Michiel Brouwers en Wim Verhoeven. Muziek samen met Marlon van Mook: contrabas, zang, Leon van Egmond: trombone, mondharmonica en zang. Herwig de Weerdt: regieadviezen. Hoogtepunten: een gesubsidieerde theatertoer vanaf de première in ‘de Vorst’ te Tilburg tot aan het intieme circustentje op Straatfestival Vlissingen.

Hemellichaam (2010- heden)
Solo muziektheater. Taferelen van de liefde, reizen in het eigen lichaam, zwerftochten onder de zeespiegel en odes aan onze dierbare aarde, verbinden zich tot een verhaal waarin het gaat over meer dan het kleine ‘ik’. Tekst, muziek, zang, gitaar en toneelbeeld: Sandra Coelers. Licht- en geluidstechniek: Theo Tollenaar. Regie- en toneelbeeldadviezen: Cindy Paans. Hoogtepunten: Walhalla te Rotterdam, de Schalm te Berkel-Enschot.

Wachten op mij (2012-heden)
Eerste Nederlandstalig album met de titel ‘Wachten op mij’ (2012), geproduceerd samen met Crip Theeuwes van Volver Studio. www.volverstudio.com
Sandra Coelers: tekst, muziek, zang, gitaar, requinto en vormgeving.
Marlon van Mook: contrabas, Simone Sou: percussie, Marjolein Kempen; fluit en altfluit, Hans Sparla: trombone, Hermine Deurloo: chromatische mondharmonica,
Remko Kühne: hammond, Michel Mulder: bandoneon.